Edith Deprez
  • Over Edith
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven
  • Sana methode
  • Kookworkshops
  • Contact
Dinner ,  lunch ,  Recepten

Hoe maak ik de beste Pompoen macaroni?

ByEdith Deprez
3419

Op zoek naar een gezond en snel recept met pompoen? Deze macaroni is gemakkelijk te maken en kinderen zijn er verzot van. Een echte aanrader voor Halloween.

Foto van het recept pompoen macaroni

Ideaal om tijdens de herfstvakantie een pompoen uit te holen voor Halloween. Maar wat doe je met het overige vruchtvlees? Hier een leuk recept idee met een zelfgemaakte pompoenkruidenmix.

Pompoen kruidenmix

  • 6 delen kerriepoeder
  • 6 delen peterselie, gedroogd
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel komijnzaad, gemalen
  • 1 deel kurkuma, gemalen
  • 2 delen knoflookpoeder
  • 6 delen uienstukjes, gedroogd
    *1 deel = 1 eetlepel

Deze mix is ook heerlijk in pompoenpuree en pompoensoep.

Recept pompoenmacaroni

 Voor: 2 personen

Ingrediënten:

  • 100 g volkoren pasta
  • 300 g pompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 g peterselie, vers, gesneden
  • 40 g Parmezaan, geraspt
  • 40 g mozzarella
  • 1/2 groente-bouillonblokje
  • 30 g pompoenpitten
  • 100 g ham, blokjes
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de ui fijn en pel de knoflook. Schil de pompoen en snijd in brunoise (blokjes).  Kook de penne volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de ui en de knoflook. Stoof de pompoenblokjes wat aan. Voeg warm water toe tot de pompoen net onder staat. Voeg de groentebouillon toe. Laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is. Giet het overige water af (indien teveel) en mix fijn tot een dikke saus. Kruid met de pompoenkruidenmix en peper en zout. Meng de pompoensaus, de macaroni en de Parmezaan door elkaar. Doe dit alles in een ovenschotel. Strooi er de mozzarella over, de pompoenpitten en de ham. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de pompoenmacaroni met peterselie.

Wat je altijd al wilde weten over pompoen

Wat is het verschil tussen grote en kleine pompoenen?

Kleine pompoenrassen, bevatten minder water en meer voedingsstoffen (suikers, vitaminen en mineralen). Daardoor hebben ze al meer smaak. Verder zijn ze makkelijker te bewaren en te verwerken.

Hoe kun je weten of een pompoen eetbaar is?

Lang niet alle pompoenen zijn eetbaar. Je kunt een onbekende pompoen als volgt testen:

  • Snijd hem open. Als er geen vruchtvlees in zit, heb je zeker te maken met een sierkalebas.
  • Kook een stukje vruchtvlees. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen.

Hoe kun je weten of een pompoen rijp is?

Wacht lang genoeg! De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld.
Eén manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Courgettes oogsten we natuurlijk onrijp, de hele zomer en nazomer door.

Meer recept inspiratie nodig? Dan is de inspiratieplanner ‘WAT SCHAFT DE POT‘ iets voor jou.

Share:
Tags: diëtist, diëtiste, gezond, Gezonde voeding, ieper, langemark, macaroni, pompoen, poperinge, recept, voeding, workshop
Pannenkoek met mango en kokos
Preview Post

Tropische pannenkoeken

quote
Next Post

Een positieve mindset

2 Comments
  1. Kathy Chiers 4 jaar ago

    Graag info indien nieuwe recepten

    Reply
    • Edith Deprez 4 jaar ago

      Dag Kathy, geregeld komen nieuwe recepten online, hou dus zeker de inspiratiepagina in de gaten :). Groetjes Edith

      Reply

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

post-image
Dinner ,  Recepten ,  Tussendoor

Hapjes om van te genieten

ByEdith Deprez
4183
post-image
Recepten ,  Salade ,  soepen ,  Tussendoor

Zijn groentechips nu echt gezonder dan aardappelchips?

ByEdith Deprez
3841
post-image
lunch ,  Recepten ,  Visitekaartje

Welke vinaigrette/dressing voor mijn salade?

ByEdith Deprez
4211
post-image
Dinner ,  lunch ,  Recepten

Hoe maak ik pizza met een bodem van broccoli?

ByEdith Deprez
4874

Edith Deprez

Als diëtiste wil ik jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voedingsmiddelen. Zodat jij kan groeien als persoon en een levensstijl onder de knie kan krijgen voor het leven.

Pagina’s

  • Algemene voorwaarden
  • Contact
  • Kookworkshops
  • Links
  • Over Edith
  • Sana methode
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven

Vind ons op Facebook

Vind ons op Facebook
Algemene voorwaarden

Vind ons op instagram

dietiste.edithdeprez

🙋‍♀️ Voedingscoach/Diëtiste
🍍 Jou wegwijs maken in de voedingswereld
📍Ieper, Poperinge, Online

Edith Deprez
We worden verwend met zalig zomers weer en dan kan We worden verwend met zalig zomers weer en dan kan een salade smaken. ☀️

Het is van superbelang om goed verzadigd te zijn na een salade.
Je doet er dus goed aan om naast voldoende groenten ook een eiwitbron (kip, hamblokjes, kaas, vis, ei, ...) en koolhydraatbron (aardappelen, pasta, rijst, quinoa, brood, crackers, ...) te voorzien. Deze geven 'kloekte' en zorgen dat jij niet zo snel honger krijgt. 

Deze salade bestaat uit: rucola, broodkorstjes, feta, zon gedroogde tomaten, komkommer, rode biet, walnoten, feta, tomaat, rode ui en last but not least kruiden, olijfolie en balsamicoazijn. 

Ps. olijfolie en balasamicoazijn nog steeds te verkrijgen in de praktijk om je salade een goeie smaak te geven. 

#salade #gezondelunch #zonnigeten #slaatje #dietiste
Het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag! Het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag! ☀️
Het is alvast de eerste energie die je lichaam krijgt om de dag door te komen. 
In de zomer vind ik het zalig om granola, yoghurt en fruit te combineren. Alleen kan yoghurt nogal ‘zurig’ smaken. Hier alvast mijn 2 tips: 
1) Kies voor volle natuuryoghurt, deze smaakt voller en minder zuur. ☺️
2) Voeg zelfgemaakte confituur toe. Verwarm 450 g diepvriesvruchten, 50 g ahornsiroop en 50 g chia-zaad op een middelhoog vuur en laat 10 minuten pruttelen tot de confituur is ingedikt. Bewaar in een afgesloten pot in de frigo. 🍓🫐

Zo kan je elke ochtend je ontbijt pimpen. 😎

#ontbijttips #zelfconfituurmaken #lekkerzoet #gezondontbijt #voedingstip
Appekeees! - Nachobowl met 🍗. Deze nachoscho Appekeees! -  Nachobowl met 🍗. 

Deze nachoschotel is ideaal voor een zomerse-apero! 

Hier de bereidingswijze voor 1 grote ovenschotel. 
Snipper 1 ui fijn. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ui aan. Voeg 400 g tomatenblokjes, 1 el sambal oelek en 1 kippenbouillonblokje toe. Laat 15 minuten pruttelen. Kruid 150 g kip met peper en zout. Bak op een laag vuur in 1 el olijfolie. Laat even afkoelen en trek met 2 vorken de kipfilet in sliertjes. Spoel 200 g rode bonen uit blik. Voeg deze toe aan de tomatensaus. Snij 2 - 4 tomaten en 1 avocado in kleine stukken. Leg maïs-nachochips in een ovenschotel. Schep er de tomatensaus en kip over. Verdeel er 4 handvol geraspte kaas over. Grill in de oven op 180° tot de kaas is gesmolten. Haal uit en werk af met zure room. 

Maak jij deze nachobowl klaar bij de volgende apero? 🍸🍹🧉
Ideaal voor de feestdag morgen 😉.
Vergeet niet op te slaan. 😊
ZOMERSE CURRY ☀️ & het leuke is dat je deze c ZOMERSE CURRY ☀️ 
& het leuke is dat je deze curry met zowel vis als kip kan klaarmaken. 😎

Swipe ook even naar rechts als je vaak kokosmelk gebruikt en wil weten of tomaten uit blik oké zijn. 

Bereiding voor 1 grote pot:
Kook 100 g rijst volgens de instructies op de verpakking. Extra smaak geven aan de rijst? Voeg een half bouillonblokje toe. Marineer 300 g kip/vis met 1 el olijfolie, 1 el kurkuma, peper en zout en 1 el limoensap. Hou even apart. Verhit een 1 el olijfolie in een diepe pan. Fruit 1 ui en 1 teen knoflook. Voeg 4 tomaten(stukjes), 70 g tomatenpuree en 1 kl curry toe. Laat 1 minuut roerbakken tot alle aroma’s vrijkomen. 

Blus met 200 ml kokosmelk. Breng verder op smaak met peper en zout. Leg de stukjes vis/kip naast elkaar in het mengsel van de kokosmelk en breng dit terug aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de vis, op een laag vuur, gedurende 10 minuten sudderen (tot de vis/kip gaar is). Schep de curry voorzichtig om. Serveer de viscurry met de rijst. 

Vond je deze tips nuttig en wil jij het recept maken? Sla het bericht dan op 😊

Recept en tips uit de inspiratieplanner 'WAT SCHAFT de POT'. Deze inspiratieplanner bevat 2 volledig uitgewerkte weekmenu's met bijhorende tips en tricks net als deze. Meer info via de link in bio. 

#snellegerechten #kokosmelk #tomaat #gezondeten #gezondevoeding #lekkereten #watschaftdepot #voedingsadvies #voedingstip #gezondelevensstijl #snellemaaltijd
We vliegen er in PATAT! Helemaal klaar om jullie t We vliegen er in PATAT! Helemaal klaar om jullie te ontvangen. 🤩

Ken je dat gevoel: na het verlof zal ik terug mijn beste doen, na het verlof start ik echt met start to run, na het verlof…

Het einde van de verlofperiode voelt voor mij altijd wel een beetje als een nieuwe start, een moment om goeie voornemens te maken. Maar in feite is elke dag een kans, een kans om iets voor mezelf te doen. Of dit nu onder de vorm is van lief zijn voor mezelf, een voedzaam ontbijt nemen is of tijd nemen om te rusten of te bewegen. Elke dag is een kans die je kan grijpen om aan jezelf te werken en ook eens gewoon zijn. Jezelf accepteren voor wie je nu bent, want ook dat is een enorme uitdaging. En eerlijk, ik ben ervan overtuigd dat als we onszelf accepteren voor wie we nu zijn, dit helpt om te groeien. 

Heb je (terug) een schop onder je gat nodig? ‘figuurlijk hé dan 😉’. Dan help ik je graag! 

Stuur me nu nog een berichtje om in augustus te starten. See you soon. 😊
Deze traybake is in no-time klaar. De groenten op Deze traybake is in no-time klaar. De groenten op voorhand snijden bespaart je de dag zelf heel wat tijd. Het recept ontvangen? 

Reageer met 👍. 

#traybake #cordonbleu #snellelunch #snellemaaltijd #weinigtijdomtekoken #snellegerechten
Laad meer... Volg op Instagram

Je kan mij vinden in

Ieper en Poperinge
0498/35 10 75
info@edithdeprez.be

Wat zoekt u?

Edith Deprez copy right '