Edith Deprez
  • Over Edith
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven
  • Sana methode
  • Kookworkshops
  • Contact
Dinner ,  lunch ,  Recepten

Hoe maak ik de beste Pompoen macaroni?

ByEdith Deprez
2978

Op zoek naar een gezond en snel recept met pompoen? Deze macaroni is gemakkelijk te maken en kinderen zijn er verzot van. Een echte aanrader voor Halloween.

Foto van het recept pompoen macaroni

Ideaal om tijdens de herfstvakantie een pompoen uit te holen voor Halloween. Maar wat doe je met het overige vruchtvlees? Hier een leuk recept idee met een zelfgemaakte pompoenkruidenmix.

Pompoen kruidenmix

  • 6 delen kerriepoeder
  • 6 delen peterselie, gedroogd
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel komijnzaad, gemalen
  • 1 deel kurkuma, gemalen
  • 2 delen knoflookpoeder
  • 6 delen uienstukjes, gedroogd
    *1 deel = 1 eetlepel

Deze mix is ook heerlijk in pompoenpuree en pompoensoep.

Recept pompoenmacaroni

 Voor: 2 personen

Ingrediënten:

  • 100 g volkoren pasta
  • 300 g pompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 g peterselie, vers, gesneden
  • 40 g Parmezaan, geraspt
  • 40 g mozzarella
  • 1/2 groente-bouillonblokje
  • 30 g pompoenpitten
  • 100 g ham, blokjes
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de ui fijn en pel de knoflook. Schil de pompoen en snijd in brunoise (blokjes).  Kook de penne volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de ui en de knoflook. Stoof de pompoenblokjes wat aan. Voeg warm water toe tot de pompoen net onder staat. Voeg de groentebouillon toe. Laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is. Giet het overige water af (indien teveel) en mix fijn tot een dikke saus. Kruid met de pompoenkruidenmix en peper en zout. Meng de pompoensaus, de macaroni en de Parmezaan door elkaar. Doe dit alles in een ovenschotel. Strooi er de mozzarella over, de pompoenpitten en de ham. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de pompoenmacaroni met peterselie.

Wat je altijd al wilde weten over pompoen

Wat is het verschil tussen grote en kleine pompoenen?

Kleine pompoenrassen, bevatten minder water en meer voedingsstoffen (suikers, vitaminen en mineralen). Daardoor hebben ze al meer smaak. Verder zijn ze makkelijker te bewaren en te verwerken.

Hoe kun je weten of een pompoen eetbaar is?

Lang niet alle pompoenen zijn eetbaar. Je kunt een onbekende pompoen als volgt testen:

  • Snijd hem open. Als er geen vruchtvlees in zit, heb je zeker te maken met een sierkalebas.
  • Kook een stukje vruchtvlees. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen.

Hoe kun je weten of een pompoen rijp is?

Wacht lang genoeg! De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld.
Eén manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Courgettes oogsten we natuurlijk onrijp, de hele zomer en nazomer door.

Meer recept inspiratie nodig? Dan is de inspiratieplanner ‘WAT SCHAFT DE POT‘ iets voor jou.

Share:
Tags: diëtist, diëtiste, gezond, Gezonde voeding, ieper, langemark, macaroni, pompoen, poperinge, recept, voeding, workshop
Pannenkoek met mango en kokos
Preview Post

Tropische pannenkoeken

quote
Next Post

Een positieve mindset

2 Comments
  1. Kathy Chiers 3 jaar ago

    Graag info indien nieuwe recepten

    Reply
    • Edith Deprez 3 jaar ago

      Dag Kathy, geregeld komen nieuwe recepten online, hou dus zeker de inspiratiepagina in de gaten :). Groetjes Edith

      Reply

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

post-image
Recepten ,  Salade ,  soepen ,  Tussendoor

Zijn groentechips nu echt gezonder dan aardappelchips?

ByEdith Deprez
3383
post-image
Dessert ,  Ontbijt ,  Recepten ,  Tussendoor

Tropische pannenkoeken

ByEdith Deprez
2610
post-image
lunch ,  Recepten ,  Visitekaartje

Welke vinaigrette/dressing voor mijn salade?

ByEdith Deprez
3609
post-image
Dinner ,  Recepten ,  Tussendoor

Hapjes om van te genieten

ByEdith Deprez
3678

Edith Deprez

Als diëtiste wil ik jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voedingsmiddelen. Zodat jij kan groeien als persoon en een levensstijl onder de knie kan krijgen voor het leven.

Pagina’s

  • Algemene voorwaarden
  • Contact
  • Kookworkshops
  • Links
  • Over Edith
  • Sana methode
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven

Vind ons op Facebook

Vind ons op Facebook
Algemene voorwaarden

Vind ons op instagram

dietiste.edithdeprez

🙋‍♀️ Voedingscoach/Diëtiste
🍍 Jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voeding
📍Ieper, Poperinge, Langemark

Edith Deprez
Yiehaa! Meer info op bovenstaande foto's 😊. L Yiehaa!

Meer info op bovenstaande foto's 😊.

LAST-MINUTE - 2 plaatsen vrijgekomen voor morgenavond 26 januari. Wil je er graag bijzijn? Inschrijven kan via de website, zie link in bio. 

#kookworkshop #poperinge #gezondelevensstijl #workshops
Geef jezelf tijd om te groeien, te bloeien... Ver Geef jezelf tijd om te groeien, te bloeien... 
Verandering vraagt tijd en moeite. 
JIJ KAN HET, ik geloof in je!

Hulp nodig? Ik ben er voor je. 

#progress #gezondelevensstijl #bloeien
Vandaag is BLUE MONDAY… Het is de naam, gegeven Vandaag is BLUE MONDAY…

Het is de naam, gegeven aan de datum voor de meest deprimerendste dag van het jaar.  Dit jaar is dit maandag 16 januari. De term is feitelijk afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’ (neerslachtig, somber of down zijn). 
Geen nood! 

Een positieve mindset is al de helft van het werk! 

1)	FOCUS OP JE EIGEN TALENTEN
Wees niet te kritisch voor jezelf en focus op de dingen waar je echt goed in bent. Er is niks mis mee om onze successen uit te vergroten en onze mislukkingen wat te minimaliseren. 

2)	MAAK KLEINE VERANDERINGEN
Probeer niet teveel in één keer te veranderen maar kies voor kleine veranderingen waar we echt trots op kunnen zijn. Geef jezelf ook zeker voldoende tijd om van een verandering een goeie gewoonte te maken.

3)	LACH!
Optimisten blijven lachten ondanks alles. Het verbindt ons met anderen en werkt aanstekelijk. Reden te meer dus om vaker te lachen.

Sla op om niet te vergeten 😇. 

#bluemonday #positivity #positievemindset #jijkanhet #gezondelevensstijl
Echt 🐶-weer! Wat kan er dan meer smaken dan een Echt 🐶-weer! Wat kan er dan meer smaken dan een heerlijke tas soep...

Nu valt het me steeds vaker op dat er enkel en alleen een tas soep wordt gedronken als middag- of avondmaal. En al snel hoor ik dan: "Edith, ik ben daar eigenlijk echt niet mee verzadigd". Aha maar ik ook niet! 😮 De kasten zouden snel leeg zijn hier in de namiddag als ik enkel en alleen een tas soep zou drinken 😉.

Wil je een volwaardige soep-maaltijd? Voeg dan beter wat eiwitten en eventueel wat koolhydraten toe.
👌 Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam 🧩. Ze helpen je sneller en langer verzadigd zijn.
👉 Koolhydraten leveren ons de nodige energie 🔥
en geven onze maaltijd de 'kloekte' die het nodig heeft.

Ga dus zeker iets toevoegen zodat jij zowel fysiek als mentaal verzadigd bent of zoals we tijdens de consultaties vaak spreken over vol zitten en voldaan zijn 😊.
De HONGERSCHAAL - de watté? Heel regelmatig krij De HONGERSCHAAL - de watté?

Heel regelmatig krijg ik de vraag, "Wanneer eet ik dan het beste?". Wel dit ligt grotendeels bij je eigen honger- en verzadigingssignalen. 

Tijdens ons leven raken we de voeling met ons lichaam kwijt. bv.: Je bord moeten leegeten als kind, de dieetcultuur die je zegt wat en wanneer je mag eten, ... 

Echt zonde! Want jij bent perfect in staat om je eigen honger- en verzadigingssignalen aan te voelen. En zo weet jij wanneer het beste moment is. 

Ik leg het je even uit... Bij niveau 1 heb je HEEL VEEL honger of ik durf het al eens omschrijven als OERHONGER. Bij niveau 5 ben je 'OVERPOEFD', je hebt zoveel gegeten dat je geen paf meer kan zeggen 😉. 
We zien dat een 'oerhonger' vaak kan leiden tot een 'overpoefd' gevoel. Idealiter schommel je tussen niveau 2 en 4. 

I know,  het is niet altijd zo evident om dit aan te voelen. Aan de hand van oefeningen gaan we samen op zoek naar jouw honger- en verzadigingssignalen zodat jij terug kan vertrouwen op je lichaam. 

Benieuwd hoe dit werkt? Stuur me zeker een mailtje met je vragen of voor het maken van een afspraak. Zie link in bio. 

Deze handige tool van @toolsvoordietisten ligt heel vaak om mijn bureau. 

#verzadiging #voedingsadvies #dietiste #honger #intuitiefeten #lichaamstrigger #voelen #luisterennaarjelichaam
Nam jij het 'Goed-genoeg-lijfboek' al mee naar hui Nam jij het 'Goed-genoeg-lijfboek' al mee naar huis? 
Vraag er zeker naar tijdens je volgende afspraak 🥰.

#voedingsadvies #metveelliefde
#goedgenoeglijfboek
Laad meer... Volg op Instagram

Je kan mij vinden in

Ieper en Poperinge
0498/35 10 75
info@edithdeprez.be

Wat zoekt u?

Edith Deprez copy right '