Je kan bij mij terecht voor individueel voedingsadvies op maat. Van zuigeling tot bejaarde in alle specifieke situaties. Ik bied een antwoord op al je vragen en reik je de middelen aan om tot actie over te gaan.
Lees hieronder uitgebreid wat ik voor jou kan betekenen.
Door middel van volgende keuzes: gezond gewicht, om medische redenen, het laag-FODMaP-dieet en sportvoeding.
Samen zoeken we naar oplossingen om een levensstijl te bekomen die bij je past.
Hoe kan ik aan een gezond gewicht werken?
Gewicht onder controle houden is voor vele de ultieme uitdaging. Een “strikt dieet” volgen met snel resultaat klinkt heel vaak als muziek in de oren. Jammer genoeg biedt dit weinig resultaat op lange termijn. Het gevaar van een “strikt dieet” zijn voedingstekorten en zodra je het dieet stopzet komen er vaak meer kilo’s bij dan voorheen.
De beste manier om gewichtsverlies te behouden en je goed te voelen in je vel is het aanpassen van je voedingsgewoonten op een efficiënte manier. De doelen zijn realistisch en haalbaar en passen perfect binnen een evenwichtige en gevarieerde voeding. Daarnaast is het eveneens belangrijk dat er ruimte is voor lekker eten en genieten. Ja hoor, snoepen hoort daar af en toe bij.
“Gezond afvallen is meer dan alleen calorieën tellen.”
Net omdat ik geloof in de lange-termijn aanpak met het aanpassen van je voedingsgewoonten heb ik gekozen om te werken met trajecten.
Door deze aanpak haak jij minder snel af en ga je voluit een engagement met jezelf aan!
Tijdens de begeleiding maak ik gebruik van de sana methode. Dit is stap voor stap een nieuwe levenswijze aanleren waarin (slechte) patronen worden afgeleerd. We bespreken samen hoe we dit aan kunnen pakken en je krijgt veel tips, recepten mee. Samen zoeken we naar een methode die je ligt en waarin je je goed voelt. Ik kijk er alvast naar uit om samen aan de slag te gaan en jou te helpen begeleiden in jouw veranderproces.
Waarom een aangepaste, gezonde voeding?
Zowel bij welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, chronische nierinsufficiëntie als bij familiaal aanwezige verstoorde bloedwaarden of hart- en vaatziekten speelt voeding een centrale rol.
Door je voeding en levensstijl aan te passen kan je een effect hebben op het ontstaan, het verder ontwikkelen of het gedeeltelijk omkeren van deze aandoeningen.
Een hele ommezwaai van de huidige gewoonten is niet nodig.
Samen kijken we hoe we jouw voeding kunnen ombuigen naar een voedingspatroon, die binnen jouw levensstijl past. Alleen deze gematigde aanpak zal je de rest van je leven verder kunnen doorvoeren.
Ik help jou zoeken naar nieuwe voedingsgewoonten in jouw unieke situatie, behoefte, doelen en voorkeuren. Dit combineer ik met wetenschappelijk onderbouwd advies. Dit om het meest optimale resultaat te bereiken.
Ik help je graag verder rond volgende onderwerpen
- Nierproblemen, chronische nierinsufficiëntie
- Diabetes type 2 en gestoorde bloedsuikerwaarden
- Verhoogde cholesterol en/of bloeddruk
- Maag- en darmproblemen: maagzuur en zuuroprispingen, dumpingsyndroom, ziekte van crohn, constipatie, etc
- Voedselintoleranties en voedselallergieën
(bv.: lactose-intolerantie Coeliakie of gluten-intolerantie) - Het laag FODMAP dieet bij spastisch colon/prikkelbare darm
- Andere: gal- en leveraandoeningen, reuma, jicht, PCOS, etc
Het laag-FODMaP-dieet bij prikkelbare darmen
Na enkele onderzoeken, waarbij andere ziektebeelden in verband met de darmen werden uitgesloten, rest er de diagnose van prikkelbare darm of spastisch colon. De oorzaak of aanleiding van een prikkelbare darm is tot noch toe een vraagteken. Klachten kunnen uitgelokt worden door stress, abnormale verwerking van prikkels van het maag-darm kanaal, voeding, hormonen of een combinatie van verschillende factoren.
Recent werd ontdekt dat specifieke koolhydraten (FODMaP’s) in de voeding klachten kunnen veroorzaken. Bij het elimineren van deze koolhydraten uit de voeding verdwijnen de klachten grotendeels (bij 4/5 van de patiënten met prikkelbare darm).
Verloop van het laag – FODMaP dieet
Het laag FODMaP dieet is een dieet waarbij de 5 groepen van koolhydraten volledig worden geëlimineerd tot dat de klachten verdwijnen (4 – 8 weken). Hierna wordt er in de testfase (8 weken) getest voor welke van de 5 groepen je gevoelig bent. Na de testfase weet je welke producten je opnieuw kan eten en welke je beter laat staan om klachten te vermijden.
Meer info kan je vinden op www.fodmap-dieet.nl
Waarom begeleiding bij een opgeleide diëtiste?
Het dieet is zeer complex en duurt in zijn geheel ongeveer 3 maanden. De begeleiding door een opgeleide diëtiste biedt enkele voordelen:
- Je krijgt praktische informatie zoals exacte productinformatie voor in de winkel, recepten, tips, begeleiding en steun.
- Er worden tekorten voorkomen, we controleren of je voeding volwaardig blijft.
- Je bent er zeker van dat je het dieet correct uitvoert en dus geen nutteloze inspanningen doet.
Het is belangrijk dat het laag-fodmap dieet enkel gevolgd wordt door mensen waarbij het prikkelbare darm syndroom gediagnosticeerd is door een arts. Dit is bij mij dan ook een voorwaarde voor het opstarten van het dieet.
Sportvoeding voor betere sportprestaties
Of je nu een recreatieve sportieveling bent of een echte topsporter, je voeding is essentieel voor de prestaties en versterking van je lichaam.
“Jantje met de hamer willen we niet tegenkomen tijdens onze sportsessie.”
Wie sport heeft extra brandstof nodig en vooral de juiste voedingsstoffen om je lichaam te versterken dit is naast talent, training en motivatie van groot belang. Tijdens de coaching sessies bespreken we wat en wanneer je kan eten tijdens een trainingsperiode en op wedstrijddagen. Wat ook je doel is, training en voeding gaan altijd samen.
Ik help je graag bij het aanpassen van je voedingspatroon door je tips en advies rond sportvoeding en sportdrank te geven. Er wordt een aangepast voedingsschema voor je uitgeschreven. Zo kan je onmiddellijk aan de slag gaan.
Waarom is een aangepaste sportvoeding van belang?
- Een ideale lichaamssamenstelling bekomen
- Snellere recuperatie
- Verminderd risico op blessures
- Betere prestaties
- Beter trainingseffect doordat je de belastbaarheid op training kan verhogen!
Is dit dan een tijdelijk dieet?
Neen, we gaan op zoek naar een gevarieerd eetpatroon waarbij je geen hongergevoel hebt, je bloedwaarden en algemeen welzijn verbeteren. Zodat jij dit als een goede gewoonte voor het leven kan volhouden.
Onder het woord “dieet” wordt verstaan: een voeding die aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu en zijn medische redenen. Tijdens de coaching sessies leggen we de nadruk op welke voedingsmiddelen kunnen en gaan we op zoek naar jouw individuele eetpatroon.
PS: van het woord dieet krijg ik vaak rillingen als het gaat om gewichtsverlies. Dieet klinkt vaak negatief en wordt gelijkgesteld met restricties (dit mag ik niet meer eten). Ik wil jullie net het tegendeel bewijzen dat alles kan met mate.
Wordt er enkel gewerkt met gezonde voeding of ook met supplementen/shakes?
Neen, er komen geen shakes aan te pas, ik ben ervan overtuigd dat je enkel door je voeding aan te passen het gewenste resultaat kan behalen. Indien je voedingspatroon gevarieerd genoeg is, krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om zich fit en gezond te voelen.
Bang dat dit voor jou niet zal werken?
Geen nood, ik help je wel bij het zoeken naar een gevarieerd voedingspatroon. Tijdens de coaching sessies geef ik je graag meer uitleg over hoe ons lichaam werkt en waarom ons lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Zo leer je het beste luisteren naar je lichaam en weet je waarom een gezonde gewoonte belangrijk is voor je.