Kan jij ook zo genieten van een zakje chips? Na een lange, vermoeiende dag is het heerlijk om even onderuit te zakken in de zetel. Dan durf ik wel eens wat chips uit de kast halen.

Bestaan er gezonde chips?

Zelf probeer ik wat op de lijn te letten, wat inhoudt dat ik gevarieerd probeer te eten en zo’n gezond mogelijke keuzes probeer te maken. Een ‘dieet’ zou ik zelf nooit lang volhouden en ik word er niet bepaald vrolijker van. Gevarieerd eten in de week en in het weekend eens wat lekkers eten werkt veel beter. Het draait allemaal rond de juiste balans vinden.

Tijdens de consultaties krijg ik vaak de vraag: “welke chips mag ik dan eten op vrijdagavond?”.

Of er gezonde chips bestaan? Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Ik maakte even een vergelijking van paprika chips, oven baked paprika chips (mijn favoriet 😉) en groentechips. .

De basisingrediënten voor klassieke chips bestaan uit aardappelen, plantaardige oliën en kruiden. Ze bevatten voornamelijk veel vet en calorieën. Vervang je de aardappel door wortelen, rapen, pastinaak, zoete aardappel of rode biet, krijg je groentechips. Klinkt toch als muziek in de oren als je op je lijn let? De vraag luidt dan ook “zijn ze nu echt gezonder?”. Hieronder gaan we de voedingswaarde eens van dichterbij bekijken.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

Calorieën

Zoals je ziet zit er nauwelijks een verschil in calorieën tussen de verschillende soorten chips. De groentechips worden net als gewone chips gefrituurd. Tijdens het frituren nemen de aardappelen en groenten een serieuze portie olie (vetstof) op. Maar groenten bevatten toch minder calorieën dan aardappelen? Helaas geldt dit niet voor alle groenten, pastinaak en zoete aardappelen leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën als aardappelen. De oven baked chips worden niet gefrituurd en bevatten daardoor minder calorieën en vetten dan de klassieke chips en groentechips.

Vetten

Chips worden heel vaak bereid met omega-6 rijke oliën zoals zonnebloemolie en maisolie. Vetten zijn belangrijk voor ons lichaam. Het is essentieel om omega-3 en omega-6 in een 1:1 verhouding binnen te krijgen. Enkel zo profiteert ons lichaam van de gezondheidseffecten. Onze westerse voeding is heel rijk aan omega-6 waardoor het gehalte aan omega-6 vetzuren vaak te hoog is in ons lichaam. Indien dit zo is kan het de gezondheidsvoordelen teniet doen en zelf heel ongezond zijn. Let dus goed op je voeding. Probeer voedingsmiddelen met veel omega-6 te verminderen en meer voeding met omega-3 te eten. Bronnen van omega-3 vetzuren zijn lijnzaad(olie), vette vis, raapzaadolie en walnoot(olie).

Koolhydraten (suikers)

Aardappelen bevatten koolhydraten voornamelijk onder de vorm van zetmeel. Terwijl in groenten de koolhydraten voorkomen onder de vorm van suiker. Daarom is het gehalte aan toegevoegde suiker in groentechips hoger dan in de aardappelchips. De suikers in groentechips zijn dus eigenlijk van nature aanwezig. Jammer genoeg worden aan chips wel vaak suiker toegevoegd. Indien je dit wil weten kijk je beter even de ingrediëntenlijst na. Ga op zoek naar suiker of de afgeleide namen ervan zoals stroop, glucose of dextrose.

Wist je dat groentechips en aardappelchips soms 3 tot 4 keer meer koolhydraten per 100 gram bevatten dan verse groenten en aardappelen? Dit komt omdat tijdens het frituren veel vocht verloren gaat.

Vezels

Groentechips bevatten meer vezels dan de klassieke aardappelchips. 100 gram groentechips bevat bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag. In vergelijking met 100 gram verse groenten, levert groentechips je weliswaar veel energie (afkomstig van vetten en koolhydraten), maar eerder weinig vitamines. Vezels haal je over het algemeen beter uit verse groenten, fruit en volle granen.

Conclusie: zijn groentechips gezonder dan aardappelchips?

Groenten en aardappelen staan in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Ze leveren elk een unieke waaier aan voedingsstoffen. Door aardappelen en groenten te frituren komen ze in de rode zone van de voedingsdriehoek terecht. Net als aan aardappelchips, wordt ook aan groentechips vaak zout toegevoegd. Je eet ze daarom best niet te vaak en niet te veel.

Zelf chips maken?

Super goed idee! Je beslist dan zelf hoeveel olie (en dus calorieën) je toevoegt. Kies voor gezondere chips door ze te bakken in de oven in plaats van te frituren. Het is ook ideaal om de restjes groenten te verwerken. Hieronder geef ik je het recept.

Recept groentechips

Ingrediënten:

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150°C. Schil de groenten in dunne schijfjes met behulp van een mandoline of dunschiller. Dep ze goed droog met keukenpapier. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie (maak eventueel gebruik van een borsteltje). Niet te veel, anders worden ze niet knapperig.  Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Werk af met een snuifje paprikapoeder.
Geniet ervan!

Tip: groentechips geven een extra crunch aan je soep of salade, zeker de moeite waard om uit te proberen.

Meer recept inspiratie nodig? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.