Edith Deprez
  • Over Edith
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven
  • Sana methode
  • Kookworkshops
  • Contact
Recepten ,  Salade ,  soepen ,  Tussendoor

Zijn groentechips nu echt gezonder dan aardappelchips?

ByEdith Deprez
3383

Zijn groetechips nu echt gezonder dan de klassieke chips? Wij gingen het alvast voor je na. Maak je liever je groentechips zelf? Hier kan je het recept vinden.

Kan jij ook zo genieten van een zakje chips? Na een lange, vermoeiende dag is het heerlijk om even onderuit te zakken in de zetel. Dan durf ik wel eens wat chips uit de kast halen.

Bestaan er gezonde chips?

Zelf probeer ik wat op de lijn te letten, wat inhoudt dat ik gevarieerd probeer te eten en zo’n gezond mogelijke keuzes probeer te maken. Een ‘dieet’ zou ik zelf nooit lang volhouden en ik word er niet bepaald vrolijker van. Gevarieerd eten in de week en in het weekend eens wat lekkers eten werkt veel beter. Het draait allemaal rond de juiste balans vinden.

Tijdens de consultaties krijg ik vaak de vraag: “welke chips mag ik dan eten op vrijdagavond?”.

Of er gezonde chips bestaan? Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Ik maakte even een vergelijking van paprika chips, oven baked paprika chips (mijn favoriet 😉) en groentechips. .

De basisingrediënten voor klassieke chips bestaan uit aardappelen, plantaardige oliën en kruiden. Ze bevatten voornamelijk veel vet en calorieën. Vervang je de aardappel door wortelen, rapen, pastinaak, zoete aardappel of rode biet, krijg je groentechips. Klinkt toch als muziek in de oren als je op je lijn let? De vraag luidt dan ook “zijn ze nu echt gezonder?”. Hieronder gaan we de voedingswaarde eens van dichterbij bekijken.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

Calorieën

Zoals je ziet zit er nauwelijks een verschil in calorieën tussen de verschillende soorten chips. De groentechips worden net als gewone chips gefrituurd. Tijdens het frituren nemen de aardappelen en groenten een serieuze portie olie (vetstof) op. Maar groenten bevatten toch minder calorieën dan aardappelen? Helaas geldt dit niet voor alle groenten, pastinaak en zoete aardappelen leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën als aardappelen. De oven baked chips worden niet gefrituurd en bevatten daardoor minder calorieën en vetten dan de klassieke chips en groentechips.

Vetten

Chips worden heel vaak bereid met omega-6 rijke oliën zoals zonnebloemolie en maisolie. Vetten zijn belangrijk voor ons lichaam. Het is essentieel om omega-3 en omega-6 in een 1:1 verhouding binnen te krijgen. Enkel zo profiteert ons lichaam van de gezondheidseffecten. Onze westerse voeding is heel rijk aan omega-6 waardoor het gehalte aan omega-6 vetzuren vaak te hoog is in ons lichaam. Indien dit zo is kan het de gezondheidsvoordelen teniet doen en zelf heel ongezond zijn. Let dus goed op je voeding. Probeer voedingsmiddelen met veel omega-6 te verminderen en meer voeding met omega-3 te eten. Bronnen van omega-3 vetzuren zijn lijnzaad(olie), vette vis, raapzaadolie en walnoot(olie).

Koolhydraten (suikers)

Aardappelen bevatten koolhydraten voornamelijk onder de vorm van zetmeel. Terwijl in groenten de koolhydraten voorkomen onder de vorm van suiker. Daarom is het gehalte aan toegevoegde suiker in groentechips hoger dan in de aardappelchips. De suikers in groentechips zijn dus eigenlijk van nature aanwezig. Jammer genoeg worden aan chips wel vaak suiker toegevoegd. Indien je dit wil weten kijk je beter even de ingrediëntenlijst na. Ga op zoek naar suiker of de afgeleide namen ervan zoals stroop, glucose of dextrose.

Wist je dat groentechips en aardappelchips soms 3 tot 4 keer meer koolhydraten per 100 gram bevatten dan verse groenten en aardappelen? Dit komt omdat tijdens het frituren veel vocht verloren gaat.

Vezels

Groentechips bevatten meer vezels dan de klassieke aardappelchips. 100 gram groentechips bevat bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag. In vergelijking met 100 gram verse groenten, levert groentechips je weliswaar veel energie (afkomstig van vetten en koolhydraten), maar eerder weinig vitamines. Vezels haal je over het algemeen beter uit verse groenten, fruit en volle granen.

Conclusie: zijn groentechips gezonder dan aardappelchips?

Groenten en aardappelen staan in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Ze leveren elk een unieke waaier aan voedingsstoffen. Door aardappelen en groenten te frituren komen ze in de rode zone van de voedingsdriehoek terecht. Net als aan aardappelchips, wordt ook aan groentechips vaak zout toegevoegd. Je eet ze daarom best niet te vaak en niet te veel.

Zelf chips maken?

Super goed idee! Je beslist dan zelf hoeveel olie (en dus calorieën) je toevoegt. Kies voor gezondere chips door ze te bakken in de oven in plaats van te frituren. Het is ook ideaal om de restjes groenten te verwerken. Hieronder geef ik je het recept.

Recept groentechips

Ingrediënten:

  • wortelen, in verschillende kleuren
  • raapjes
  • pastinaak
  • zoete aardappel
  • rode biet
  • olijfolie
  • paprikapoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150°C. Schil de groenten in dunne schijfjes met behulp van een mandoline of dunschiller. Dep ze goed droog met keukenpapier. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie (maak eventueel gebruik van een borsteltje). Niet te veel, anders worden ze niet knapperig.  Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Werk af met een snuifje paprikapoeder.
Geniet ervan!

Tip: groentechips geven een extra crunch aan je soep of salade, zeker de moeite waard om uit te proberen.

Meer recept inspiratie nodig? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou!

Share:
Tags: chips, diëtiste, gezond alternatief, Gezonde voeding, groenten, pastinaak, rapen, rode biet, wortel, zoete aardappel
Pizza met broccolibodem
Preview Post

Hoe maak ik pizza met een bodem van broccoli?

Pannenkoek met mango en kokos
Next Post

Tropische pannenkoeken

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

post-image
Dinner ,  Recepten ,  Tussendoor

Hapjes om van te genieten

ByEdith Deprez
3678
post-image
lunch ,  Recepten ,  soepen

Pompoensoep – Happy Pumpkin Halloween

ByEdith Deprez
2898
post-image
lunch ,  Recepten ,  Visitekaartje

Welke vinaigrette/dressing voor mijn salade?

ByEdith Deprez
3609
post-image
Dessert ,  Ontbijt ,  Recepten ,  Tussendoor

Tropische pannenkoeken

ByEdith Deprez
2610

Edith Deprez

Als diëtiste wil ik jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voedingsmiddelen. Zodat jij kan groeien als persoon en een levensstijl onder de knie kan krijgen voor het leven.

Pagina’s

  • Algemene voorwaarden
  • Contact
  • Kookworkshops
  • Links
  • Over Edith
  • Sana methode
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven

Vind ons op Facebook

Vind ons op Facebook
Algemene voorwaarden

Vind ons op instagram

dietiste.edithdeprez

🙋‍♀️ Voedingscoach/Diëtiste
🍍 Jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voeding
📍Ieper, Poperinge, Langemark

Edith Deprez
Yiehaa! Meer info op bovenstaande foto's 😊. L Yiehaa!

Meer info op bovenstaande foto's 😊.

LAST-MINUTE - 2 plaatsen vrijgekomen voor morgenavond 26 januari. Wil je er graag bijzijn? Inschrijven kan via de website, zie link in bio. 

#kookworkshop #poperinge #gezondelevensstijl #workshops
Geef jezelf tijd om te groeien, te bloeien... Ver Geef jezelf tijd om te groeien, te bloeien... 
Verandering vraagt tijd en moeite. 
JIJ KAN HET, ik geloof in je!

Hulp nodig? Ik ben er voor je. 

#progress #gezondelevensstijl #bloeien
Vandaag is BLUE MONDAY… Het is de naam, gegeven Vandaag is BLUE MONDAY…

Het is de naam, gegeven aan de datum voor de meest deprimerendste dag van het jaar.  Dit jaar is dit maandag 16 januari. De term is feitelijk afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’ (neerslachtig, somber of down zijn). 
Geen nood! 

Een positieve mindset is al de helft van het werk! 

1)	FOCUS OP JE EIGEN TALENTEN
Wees niet te kritisch voor jezelf en focus op de dingen waar je echt goed in bent. Er is niks mis mee om onze successen uit te vergroten en onze mislukkingen wat te minimaliseren. 

2)	MAAK KLEINE VERANDERINGEN
Probeer niet teveel in één keer te veranderen maar kies voor kleine veranderingen waar we echt trots op kunnen zijn. Geef jezelf ook zeker voldoende tijd om van een verandering een goeie gewoonte te maken.

3)	LACH!
Optimisten blijven lachten ondanks alles. Het verbindt ons met anderen en werkt aanstekelijk. Reden te meer dus om vaker te lachen.

Sla op om niet te vergeten 😇. 

#bluemonday #positivity #positievemindset #jijkanhet #gezondelevensstijl
Echt 🐶-weer! Wat kan er dan meer smaken dan een Echt 🐶-weer! Wat kan er dan meer smaken dan een heerlijke tas soep...

Nu valt het me steeds vaker op dat er enkel en alleen een tas soep wordt gedronken als middag- of avondmaal. En al snel hoor ik dan: "Edith, ik ben daar eigenlijk echt niet mee verzadigd". Aha maar ik ook niet! 😮 De kasten zouden snel leeg zijn hier in de namiddag als ik enkel en alleen een tas soep zou drinken 😉.

Wil je een volwaardige soep-maaltijd? Voeg dan beter wat eiwitten en eventueel wat koolhydraten toe.
👌 Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam 🧩. Ze helpen je sneller en langer verzadigd zijn.
👉 Koolhydraten leveren ons de nodige energie 🔥
en geven onze maaltijd de 'kloekte' die het nodig heeft.

Ga dus zeker iets toevoegen zodat jij zowel fysiek als mentaal verzadigd bent of zoals we tijdens de consultaties vaak spreken over vol zitten en voldaan zijn 😊.
De HONGERSCHAAL - de watté? Heel regelmatig krij De HONGERSCHAAL - de watté?

Heel regelmatig krijg ik de vraag, "Wanneer eet ik dan het beste?". Wel dit ligt grotendeels bij je eigen honger- en verzadigingssignalen. 

Tijdens ons leven raken we de voeling met ons lichaam kwijt. bv.: Je bord moeten leegeten als kind, de dieetcultuur die je zegt wat en wanneer je mag eten, ... 

Echt zonde! Want jij bent perfect in staat om je eigen honger- en verzadigingssignalen aan te voelen. En zo weet jij wanneer het beste moment is. 

Ik leg het je even uit... Bij niveau 1 heb je HEEL VEEL honger of ik durf het al eens omschrijven als OERHONGER. Bij niveau 5 ben je 'OVERPOEFD', je hebt zoveel gegeten dat je geen paf meer kan zeggen 😉. 
We zien dat een 'oerhonger' vaak kan leiden tot een 'overpoefd' gevoel. Idealiter schommel je tussen niveau 2 en 4. 

I know,  het is niet altijd zo evident om dit aan te voelen. Aan de hand van oefeningen gaan we samen op zoek naar jouw honger- en verzadigingssignalen zodat jij terug kan vertrouwen op je lichaam. 

Benieuwd hoe dit werkt? Stuur me zeker een mailtje met je vragen of voor het maken van een afspraak. Zie link in bio. 

Deze handige tool van @toolsvoordietisten ligt heel vaak om mijn bureau. 

#verzadiging #voedingsadvies #dietiste #honger #intuitiefeten #lichaamstrigger #voelen #luisterennaarjelichaam
Nam jij het 'Goed-genoeg-lijfboek' al mee naar hui Nam jij het 'Goed-genoeg-lijfboek' al mee naar huis? 
Vraag er zeker naar tijdens je volgende afspraak 🥰.

#voedingsadvies #metveelliefde
#goedgenoeglijfboek
Laad meer... Volg op Instagram

Je kan mij vinden in

Ieper en Poperinge
0498/35 10 75
info@edithdeprez.be

Wat zoekt u?

Edith Deprez copy right '