Volgende hapjes kan je terugvinden op deze pagina:
- Gekruide scampi’s met currymayonaise
- Mozzarella tartaar
- Opgevulde gerookte zalm
1. Gekruide scampi’s met currymayonaise
Voor: 12 personen (2 stuks per persoon)
Ingrediënten:
Gekruide scampi’s:
- 24 scampi’s
- 12 sneetjes volkoren brood
- 3 koffielepel peterselie, gedroogd
- 1 koffielepel look, poeder
- 1 koffielepel gember, poeder
- olijfolie
- 1 theelepel* citroenzeste
- zwarte peper
- snuifje zout
Currymayonaise
- 3 eetlepels verse kaas, natuur
- 1 koffielepel currypoeder
- 1/2 koffielepel agavesiroop
- 1 koffielepel olijfolie, extra vierge
- 1 koffielepel balsamicoazijn
- peper en zout
Bereiding:
Gekruide scampi’s:
Ontdoe de scampi’s van de pel en verwijder het darmkanaal. Persillade: meng het brood, citroengraspoeder, peterselie, knoflookpoeder, gemberpoeder, zwarte peper in een blender. Voeg een koffielepel olijfolie met citroenzeste toe. Hak niet te fijn. Kruid de scampi’s met peper en zout. Bak ze kort aan in olijfolie. Haal ze uit de pan en wentel ze in de persillade. Leg de scampi op een ovenplaat en laat ze nog een vijftal minuutjes op 200 graden korsten in de oven. Zo wordt de persillade heerlijk krokant.
Currymayonaise:
Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
*Wat is nu het verschil tussen een koffielepel en theelepel? Een koffielepel is groter dan een theelepel. Staat dus in het recept 1 koffielepel te gebruiken dan bedoelen ze 5 ml of 5 g, staat 1 theelepel dan is dit 2,5 ml of 2 g.
2. Mozzarella tartaar
Het tweede recept in de reeks gezonde hapjes is deze mozzarella tartaar die je ook perfect als broodbeleg kan gebruiken.
Voor: 6 hapjes
Ingrediënten:
- 250 g mozzarella
- 2 el olijfolie
- ½ el balsamicoazijn
- 35 g tomatenpuree, uit blik)
- ½ el mosterd
- 1 el kappertjes
- bieslook, gehakt
- ½ sjalot, gehakt
- flinke portie sla
Bereiding:
Snijd de mozzarella heel fijn. Meng met de olijfolie, de balsamicoazijn, de tomatenpuree, de mosterd, de kappertjes, de verse kruiden en de sjalot. Breng de tartaar op smaak met zout en peper. Verdeel de tartaar op een
bedje van sla.
3. Opgevulde gerookte zalm
Ingrediënten:
- 200 g gerookte zalm
- 200 g surimi of krab
- 3 lente-uien
- 250 g kerstomaten
- 2 el platte kaas
- 1 kl mosterd
- peper en zout
- olijfolie
- 2 el dille, gedroogd
- sap van 1/2 citroen
Bereiding:
Hak de kerstomaatjes en de lente-uitjes fijn. Doe ze in een grote kom.
Snijd de surimi/krab fijn. Meng er de surimi/krab, platte kaas en mosterd onder.
Kruid met peper en zout. Leg plasticfolie in een kopje of andere kleine vorm. Schik hierin eerst een plak zalm en vul deze op met het surimi/krab mengsel. Vouw de hoeken van de zalm naar binnen en druk ze stevig aan. Draai het kopje om en haal het zalmpakketje er voorzichtig uit. Schik het op een serveerbord. Werk de andere zalmpakketjes af op dezelfde manier. Meng de dille met het citroensap en een flinke scheut olijfolie.
Kruid met peper en zout. Meng goed. Giet dit sausje, net voor je opdient, over de zalmpakketjes.
Meer recept inspiratie nodig? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou!
Die zal ik proberen!