Edith Deprez
  • Over Edith
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven
  • Sana methode
  • Kookworkshops
  • Contact
Tips & Tricks

Vijf tips om er na de zomervakantie terug in te vliegen

ByEdith
3474
Snak jij ook terug naar routine of zijn er wat vakantiekilootjes blijven plakken? Dan zijn deze tips alvast iets voor u.

Tip 1: Start je dag met een stevig ontbijt

Het ontbijt is zowat de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam wordt volgetankt met goede energie om de dag te beginnen. Maak er een dagelijkse gewoonte van om te ontbijten. Dit zal je helpen om tijdens de dag ook gezondere keuzes te maken. ’s Morgens de dag starten met vers fruit, een mix van havervlokken, noten, zaden en pitten of met granola en een potje yoghurt geven je zo’n langdurige energie en een verzadigd gevoel dat je minder extraatjes eet overdag.


Tip 2: Drink dagelijks voldoende water

Plaats een flesje water binnen handbereik. Dit zal ervoor zorgen dat je vaker drinkt.
Kies voor vaste tijdstippen. Koppel aan elk eetmoment een drinkmoment. Als we dagelijks 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes nemen dan hebben we al zeker 5 glazen water gedronken. Dit stemt overeen met ongeveer 1250 ml water. Zo ben je al goed op weg voor de rest van dag!

Nog altijd moeite met het drinken van water? Voeg een extra smaakje toe aan het water. Denk maar aan munt, citroen, gember… Of misschien is ‘Spa Touch of’ wel iets voor jou.


Tip 3: Verstandig Volkoren

Op vakantie mag het wel eens wat meer zijn. Vele zaken zoals brood, pasta, rijst, … zijn vaak gemaakt van witte bloem. In witte bloem zitten heel weinig vezels, vitaminen en mineralen.

Neem standaard de volkoren producten mee uit de winkel. Thuis geen grote fans van volkoren pasta/rijst lopen? Meng dan de witte en de volkoren producten wat door elkaar.

Volkoren is een beschermde term. Staat er volkoren op de verpakking dan mag je er dus van uitgaan dat dit beter is dan de witte tarwebloem varianten.


Tip 4: Gezonde groenten

Probeer dagelijks twee keer een grote portie groenten te eten. Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen en zorgen voor een sneller en langer verzadigend gevoel.

Groenten spelen de hoofdrol. Zorg ervoor dat minstens de helft van je bord uit groenten bestaat (zowel bij het middagmaal als bij het avondmaal).

Groenten tussen de boterham zijn niet alleen heerlijk ze geven daarnaast een frisse touch aan uw maaltijd.


Tip 5: Kies het juiste beleg

Sinds je thuis bent van vakantie zijn de kasten wat leeg. Maak hiervan gebruik om de kasten te hervullen met gezonde voedingsmiddelen.

Het broodbeleg is vaak nog moeilijk. Kies voor gezonder broodbeleg, denk bijvoorbeeld aan gekookte ham, filet de saxe, gerookte ham, kipfilet, een sneetje jonge kaas, mozzarella, gerookte zalm of tonijn, maatjes, hummus, groentensmeersels…

Wil je graag begeleiding in je zoektocht naar een gezonder eetpatroon? Kom dan zeker eens langs en leg een afspraak vast bij mij in de praktijk.

Share:
Tags: gezondheid, groenten, ontbijt, tips, voeding, volkoren, water
meisje aan het studeren
Preview Post

Voedingstips voor studenten

vier verschillende soepen
Next Post

Pompoensoep - Happy Pumpkin Halloween

Leave a Comment

Reactie annuleren

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

post-image
Tips & Tricks

Een positieve mindset

ByEdith Deprez
3659
post-image
Tips & Tricks

Voedingstips voor studenten

ByEdith
2935
post-image
Tips & Tricks

Inspiratieplanner – Wat schaft de pot?

ByEdith Deprez
4370

Edith Deprez

Als diëtiste wil ik jou wegwijs maken in de voedingswereld zonder te focussen op goede of slechte voedingsmiddelen. Zodat jij kan groeien als persoon en een levensstijl onder de knie kan krijgen voor het leven.

Pagina’s

  • Algemene voorwaarden
  • Contact
  • Kookworkshops
  • Links
  • Over Edith
  • Sana methode
  • Voedingsadvies
  • Werkwijze en tarieven

Vind ons op Facebook

Vind ons op Facebook
Algemene voorwaarden

Vind ons op instagram

dietiste.edithdeprez

🙋‍♀️ Voedingscoach/Diëtiste
🍍 Jou wegwijs maken in de voedingswereld
📍Ieper, Poperinge, Online

Edith Deprez
Traybake time!! 🤩 Of int Nederlands een ovensch Traybake time!! 🤩
Of int Nederlands een ovenschotel op een plaat. 🤪
Een traybake is heel simpel te maken. Het vraagt niet alleen weinig tijd het is ook de ideale ovenschotel om je restjes groenten te verwerken. 
Een traybake kan je samenstellen in 3 eenvoudige stappen:

1.DE GROENTEN + KOOLHYDRAATBRON
Je kan eindel-oos variëren in de soort groenten voor je traybake. Denk maar aan bloemkool, paprika, courgette, pompoen, wortel, tomaat, ... Belangrijk is wel om groenten te kiezen met dezelfde structuur, zo hebben ze eenzelfde gaar-tijd. Ook kan je ervoor kiezen om gewone aardappelen te gebruiken. Let op want de gaar-tijd van aardappelen liggen toch wel hoger. Tip: plaats eerst je aardappelen een 10 - 15 minuten in de oven en voeg er dan pas je groenten aan toe. Of kook ze enkele minuten voor. 

2.KIP/VIS/VLEES
Kies je eiwitbron, snij deze in kleinere stukken maar toch wat groter dan de groenten. 

3.DE SAUS
Om je traybake te kunnen garen, heb je wat vloeistof nodig. Dit kan tomatensaus, room, kip tikka massala, curry,... zijn. 

De opties zijn eindeloos! 

Het gerecht op de foto kan je terugvinden in de ‘inspiratieplanner WAT SCHAFT DE POT’. 

Deze planner staat vol praktische kooktips en handige foodswaps naar een gezonder alternatief. 

Meer weten? —> zie link in bio. 
#traybake #gezondeten #weekmenu #gezondeinspiratie
Hoezo, pesto van wortelloof? Wist je dat met het Hoezo, pesto van wortelloof? 
Wist je dat met het loof van wortelen je lekkere pesto kan maken? 😏
Op deze manier hoef je deze dus niet meer weg te gooien. 

--> lekker bij de apero 🍹
--> als extra bij een slaatje 🥗
--> als beleg op je boterham of wrap 🥪

Deze kan je gekoeld en in een afgesloten potje 2 weken bewaren.

Recept:
Snijd 2/3 van het wortelloof af (het onderste deel dicht bij de wortel smaakt erg bitter en gebruik je liever niet). Pluk de blaadjes en was grondig. Rooster 50 g pijnboompitten in een anti-kleefpan. Rasp 50 g Parmezaanse kaas. Mix het wortelloof samen met de pijnboompitten, de Parmezaan, 1 keen knoflook,  100 ml olijfolie en 50 ml water (indien nodig) tot een gladde pesto. Kruid met peper en zout. 

Sla het recept op voor later en tag je volgende apero buddy. 😎

#apero #pesto #wortelloof #nofoodwaste #gezondevoeding #voedingstips #geenvoedselverspilling #meergroenten #leukerecepten #Kookinspiratie
Havermoutpannenkoeken. 🥞 Hier kan ik zo van gen Havermoutpannenkoeken. 🥞
Hier kan ik zo van genieten! Een rustige zondagochtend en tijd maken om pannenkoeken te maken. 🥰

De overschot gaat zo meteen de diepvriezer in. Super handig als je ‘s morgens eens havermoutpannenkoeken wil. Je haalt een portie uit, ontdooit ze even in de microgolfoven, nog opwarmen en klaar. Dit met wat vers fruit 🍓🍍🫐🍎, heerlijk!
 
Recept: Mix 1 ei, 1 banaan, 60 g havermout, scheutje melk, snuifje zout, 1 tl bakpoeder samen tot een gladde massa. Verwarm een antikleefpan met scheutje olijfolie en bakken maar. Je kan er ongeveer 4-6 bakken. (Recept: Sandra Bekkari - NMD2)

Maak jij ze deze week eens klaar?
Sla op voor later. 

#havermout #pannenkoek #ontbijtideeën #warmontbijt #herfstontbijt #gezondevoeding #dietiste
We worden verwend met zalig zomers weer en dan kan We worden verwend met zalig zomers weer en dan kan een salade smaken. ☀️

Het is van superbelang om goed verzadigd te zijn na een salade.
Je doet er dus goed aan om naast voldoende groenten ook een eiwitbron (kip, hamblokjes, kaas, vis, ei, ...) en koolhydraatbron (aardappelen, pasta, rijst, quinoa, brood, crackers, ...) te voorzien. Deze geven 'kloekte' en zorgen dat jij niet zo snel honger krijgt. 

Deze salade bestaat uit: rucola, broodkorstjes, feta, zon gedroogde tomaten, komkommer, rode biet, walnoten, feta, tomaat, rode ui en last but not least kruiden, olijfolie en balsamicoazijn. 

Ps. olijfolie en balasamicoazijn nog steeds te verkrijgen in de praktijk om je salade een goeie smaak te geven. 

#salade #gezondelunch #zonnigeten #slaatje #dietiste
Het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag! Het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag! ☀️
Het is alvast de eerste energie die je lichaam krijgt om de dag door te komen. 
In de zomer vind ik het zalig om granola, yoghurt en fruit te combineren. Alleen kan yoghurt nogal ‘zurig’ smaken. Hier alvast mijn 2 tips: 
1) Kies voor volle natuuryoghurt, deze smaakt voller en minder zuur. ☺️
2) Voeg zelfgemaakte confituur toe. Verwarm 450 g diepvriesvruchten, 50 g ahornsiroop en 50 g chia-zaad op een middelhoog vuur en laat 10 minuten pruttelen tot de confituur is ingedikt. Bewaar in een afgesloten pot in de frigo. 🍓🫐

Zo kan je elke ochtend je ontbijt pimpen. 😎

#ontbijttips #zelfconfituurmaken #lekkerzoet #gezondontbijt #voedingstip
Appekeees! - Nachobowl met 🍗. Deze nachoscho Appekeees! -  Nachobowl met 🍗. 

Deze nachoschotel is ideaal voor een zomerse-apero! 

Hier de bereidingswijze voor 1 grote ovenschotel. 
Snipper 1 ui fijn. Verhit 1 el olijfolie en fruit de ui aan. Voeg 400 g tomatenblokjes, 1 el sambal oelek en 1 kippenbouillonblokje toe. Laat 15 minuten pruttelen. Kruid 150 g kip met peper en zout. Bak op een laag vuur in 1 el olijfolie. Laat even afkoelen en trek met 2 vorken de kipfilet in sliertjes. Spoel 200 g rode bonen uit blik. Voeg deze toe aan de tomatensaus. Snij 2 - 4 tomaten en 1 avocado in kleine stukken. Leg maïs-nachochips in een ovenschotel. Schep er de tomatensaus en kip over. Verdeel er 4 handvol geraspte kaas over. Grill in de oven op 180° tot de kaas is gesmolten. Haal uit en werk af met zure room. 

Maak jij deze nachobowl klaar bij de volgende apero? 🍸🍹🧉
Ideaal voor de feestdag morgen 😉.
Vergeet niet op te slaan. 😊
Laad meer... Volg op Instagram

Je kan mij vinden in

Ieper en Poperinge
0498/35 10 75
info@edithdeprez.be

Wat zoekt u?

Edith Deprez copy right '