Een dressing/vinaigrette bezit echt magische krachten. Met slechts een kleine hoeveelheid kan je iets puurs omtoveren tot pure luxe. Gelukkig is het maken van een dressing supersimpel. Want op een zomerse dag wil je zo snel mogelijk aan de tuintafel schuiven, toch?
Er bestaan heel wat kant- en klare dressings op de markt. Deze bevatten vaak toegevoegde suikers en heel wat E-nummers. We kunnen ze dus beter zelf maken, zo puur mogelijk en toch voldoende smaak toevoegen.
De eerste op de lijst een klassieke vinaigrette.
Mosterd-vinaigrette
Het geheim van een goeie mosterd-vinaigrette is de verhouding olie en azijn. Gebruik olie & azijn in een 3/1 verhouding. 3 eetlepels olie per 1 eetlepel azijn, zo krijg je een goeie balans. De juiste olie en balsamicoazijn vinden is niet altijd even gemakkelijk. In de praktijk kan je Mestral – extra vierge olijfolie en balsamicoazijn vinden. Top producten al zeg ik het zelf 😁. Proeven kan tijdens de afspraken 👌.
Ingrediënten:
- 1 el mosterd
- 6 el olijfolie of koolzaadolie
- 2 el balsamicoazijn
- peper & zout
Bereiding:
Meng de mosterd samen met de azijn in een kom. Roer de olie erdoorheen en blijf roeren tot de saus wat dikker is. Kruid met peper en zout.
Tip/variatie: Nu je weet hoe je een basis mosterdvinaigrette maakt, kan je eindeloos beginnen variëren. Volgende toevoegingen zouden kunnen:
- fijngesnipperde ui of look
- citroensap voor een frisse toets in je salade
- honing voor een zachte zoete smaak
- verse kruiden zoals basilicum, bieslook, koriander, munt, peterselie,…
- noten, zaden en pitten voor een extra bite
Je ziet alles kan, nu proberen maar!
Het kan ook eens iets helemaal anders zijn. Hieronder kan je nog 2 andere verfrissende dressings vinden. Ze kunnen beide in een salade gebruikt worden. De laatste kan ook als dipsaus of als sausje bij de barbecue.
Pittige dressing
Ingrediënten:
- 5 eetlepels olijfolie, extra vierge
- 3 eetlepels balsamico azijn
- 1 eetlepel sojasaus
- kleine rode chilipeper of 1/2 koffielepel chilipoeder
- teen knoflook
- 1 tl honing
Bereiding:
Hak de knoflook en de rode peper fijn en meng alle ingrediënten in een kommetje.
Dressing op basis van curry
Volgende combinatie is heerlijk bij een slaatje met gerookte zalm, garnalen of kip. Of als sausje bij de barbecue en als dipsaus.
Ingrediënten:
- 3 eetlepels platte kaas, natuur
- 1 koffielepel currypoeder
- ½ koffielepel agavesiroop
- 1 koffielepel olijfolie, extra vierge
- 1 koffielepel balsamicoazijn
- peper en zout
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een kommetje en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Hoe vinaigrette bewaren?
Een zelfgemaakte vinaigrette kan je enkele weken in de koelkast bewaren. Vergeet niet te schudden voor gebruik. De dressing op basis van Curry is slechts 1 week te bewaren in de frigo.
Je ziet een eigen dressing maken is niet zo moeilijk hé, aan de slag zou ik zeggen :). Meer recept inspiratie nodig? De inspiratieplanner: ‘WAT SCHAFT de POT’ staat er vol van.