Fan van pruimen en je bakt wel graag eens iets? Dan is deze snelle pruimentaart iets die je moet proberen. Deze taart is ideaal voor als er bezoek komt of om jezelf eens te verwennen tussendoor. Heb je stukken over? Weet dat je deze snelle pruimentaart ook in de diepvries kan bewaren. Je snijd de taart in stukken,, stopt deze in een afgesloten verpakking en kan op een later tijdstip nog eens genieten van deze lekkernij.
Ingrediënten
Voor: 1 springvorm 20 cm
- 50 g boter
- 100 g yoghurt
- 3 eieren
- 50 g amandelmeel
- 100 g havermeel
- 8 g bakpoeder
- 80 g Zusto* (suikervervanger)
- snuifje zout
- 3 – 4 pruimen, vers
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop 50 g gesmolten boter met 100 g yoghurt. Voeg één voor één drie eieren toe en meng voorzichtig door elkaar. Meng 50 g amandelmeel, 100 g havermeel (gemalen havermout), 8 g bakpoeder, 80 g zusto (suikervervanger) en een snuifje zout bij elkaar. Voeg alles bij elkaar tot je een mooi geheel hebt.
Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de vorm in met een bakspray of boter. Snijd enkele pruimen in vieren en verdeel ze over het cake mengsel. Bak de pruimentaart ongeveer 35 – 40 minuten af in de voorverwarmde oven. De taart is klaar als een satéprikker er schoon en droog uit komt.
Inspiratie/extra tips:
Geen pruimen in huis? Je kan deze taart ook maken met: nectarine, appel, peer of rabarber. Super veel opties dus.
Wat deze taart voedzamer maakt? De taart is wat gebaseerd op een klassieke 4×4 cake. Hier werd de boter voor een groot deel vervangen door yoghurt. Dit maakt het deeg ook wat smeuïger. De bloem werd vervangen door amandel- en havermeel. Amandel- en havermeel staan erom bekend de bloedsuikerspiegel stabieler te houden en zorgen voor een betere verzadiging in vergelijking met witte bloem. Suiker wordt hier vervangen door ‘Zusto’. Dit is een suikervervanger op basis van cichoreiwortelvezel. Hieronder wat meer info.
Zusto, wat is het?
Zusto levert 75% minder calorieën dan suiker. Heeft een zelfde gewichtsverhouding als suiker en dezelfde smaak. Door het hoge gehalte aan vezels, gaat de bloedsuiker nauwelijks stijgen. Een klein nadeel is dat het klontert in vloeistoffen, goed roeren dus of meng de zusto eerst met de droge ingrediënten. Daarnaast is ‘Zusto’ niet zo goedkoop, in principe heb je maar de helft nodig om een lekker en goed resultaat te bekomen. Verkrijgbaar in: Delhaize, Colruyt en Aveve.
Ben je een echte zoetemond? Of ben je wel te vinden voor een leuk bakrecept? Maar twijfel je dan of het wel voedzaam is? Dan is de bundel: ‘Gebak/zoet in een ander jasje’ wat jij nodig hebt.
Heel regelmatig hoor ik mensen zeggen: “Oei, maar als ik op ‘dieet’ ben, dan past dit totaal niet hoor”. Wat als ik je vertelde het zo zeker niet hoeft te zijn? Je kan verschillende zaken aanpassen zodat het beter past binnen je bewuste, gezonde levensstijl. Dit e-book leert je welke producten je kan aanpassen in bakrecepten om een voedzaam en lekker resultaat te bekomen. Daarnaast kan je er 16 heerlijke en gezonde recepten terugvinden die je meteen kan klaarmaken.
Zou je graag eens langskomen om samen te koken? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou! Bekijk zeker even de agenda om te zien welke thema’s binnenkort aan bod komen.
Veel kookplezier alvast.