Ideaal voor als de dagen korter worden en het buiten wat kouder wordt. Wat kan er dan meer smaken dan een goeie dampende tas verse pompoensoep.
Ingrediënten:
Voor:1 grote pot
- 600 g hoevepompoen of butternut
- 1 eetlepel olijfolie
- 1⁄2 grote ui, fijngesnipperd
- 1 1⁄2 appels (jonagold of boskoop), geschild en ontdaan v/h klokhuis
- 1 l groentebouillon (gebruik gerust 1/2 bouillonblokje voor 1l water)
- 1 theelepel currypoeder
- snuifje peper
- snuifje zout
Bereiding:
Versnipper de ui en fruit ze in olijfolie in een grote pot. Snij de pompoen in kleine blokjes en stoof ze bij de ui. Snijd de appels in blokjes en voeg deze ook toe. Voeg het currypoeder toe en roer goed om. Giet er de bouillon bij en laat alles 30 minuten zachtjes koken. Mix de soep glad. Breng op smaak met peper en zout en laat nog even doorkoken. Zo bekom je heerlijke pompoensoep. Smakelijk.
Wat je altijd al wilde weten over pompoen
Wat is het verschil tussen grote en kleine pompoenen?
Kleine pompoenrassen, bevatten minder water en meer voedingsstoffen (suikers, vitaminen en mineralen). Daardoor hebben ze al meer smaak. Verder zijn ze makkelijker te bewaren en te verwerken.
Hoe kun je weten of een pompoen eetbaar is?
Lang niet alle pompoenen zijn eetbaar. Je kunt een onbekende pompoen als volgt testen:
- Snijd hem open. Als er geen vruchtvlees in zit, heb je zeker te maken met een sierkalebas.
- Kook een stukje vruchtvlees. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen.
Hoe kun je weten of een pompoen rijp is?
Wacht lang genoeg! De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld.
Eén manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Courgettes oogsten we natuurlijk onrijp, de hele zomer en nazomer door.
Meer recept inspiratie nodig? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou!