Hou jij ook zo van het vallen van de bladeren, de wind en de gezelligheid van het vuur op koude avonden? Of kijk je alweer uit naar de volgende lente?
Een ovenschotel zorgt voor extra gezelligheid in deze kille en soms donkere dagen. Test jij deze ovenschotel eens uit?

Voor 2 personen
Ingrediënten
- 20 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 300 g wortelen
- 1/2 spitskool
- 200 g oesterzwammen of andere champignons
- 150 g aardappelen
- 2 el olijfolie
- enkele takjes tijm
- scheutje melk
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 250 g gemengd gehakt
Bereiding
Rasp de Parmezaanse kaas en zet aan de kant. Pel en snipper de ui en knoflook fijn. Schil de wortelen en was de spitskool. Snij de wortelen in blokjes. Snij de spitskool in reepjes. Reinig de oesterzwammen en snij ook deze in stukken. Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook gaar. Stoof de helft van de ui en 1 teentje knoflook aan in 1 el olijfolie. Voeg de wortelen toe en laat even garen. Doe er vervolgens de blaadjes tijm bij. Giet er vervolgens water bij tot de wortelen voor de helft onderstaan en laat inkoken. Giet de aardappelen af, doe ze bij de wortelen en plet ze met een pureestamper. Voeg er een scheutje melk bij en kruid af met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de oven op 180°C. Bak de spitskool in een pan met olijfolie. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Bak het gehakt rul. Voeg de rest van de ui, knoflook en oesterzwammen toe en laat meebakken. Neem een ovenschotel en maak hierin laagjes van de wortelpuree, de spitskool, het gehakt en de Parmezaanse kaas. Laat de ovenschotel 25 min. garen in de voorverwarmde oven.
Inspiratie/extra tips:
Je kan deze ovenschotel op voorhand maken en later opeten. Gewoon de oven in en klaar! Laat het smaken.
Heb je last van prikkelbare darmen? Let dan op het volgende:
- Beperk het gebruik van ui en knoflook, dit kan mogelijks klachten geven. Heb je toch graag de ui-smaak? Probeer dan eens de groene delen van een lente-ui toe te voegen.
- Spitskool kan mogelijks ook klachten geven. Je kan dit eventueel vervangen door chinese kool, deze zal minder fructanen bevatten en dus vermoedelijk voor minder klachten zorgen.
- Ook koemelk kan klachten veroorzaken, hier kan amandelmelk of lactosevrije melk een oplossing bieden.