Pompoen macaroni

Op zoek naar een gezond en snel recept met pompoen? Deze macaroni is gemakkelijk te maken en kinderen zijn er verzot van. Een echte aanrader voor Halloween.

Ideaal om tijdens de herfstvakantie een pompoen uit te holen voor Halloween. Maar wat doe je met het overige vruchtvlees? Hier een leuk recept idee met een zelfgemaakte pompoenkruidenmix.

Pompoen kruidenmix

  • 6 delen kerriepoeder
  • 6 delen peterselie, gedroogd
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel komijnzaad, gemalen
  • 1 deel kurkuma, gemalen
  • 2 delen knoflookpoeder
  • 6 delen uienstukjes, gedroogd
    *1 deel = 1 eetlepel

Deze mix is ook heerlijk in pompoenpuree en pompoensoep.

Recept pompoenmacaroni

 Voor: 2 personen

Ingrediënten:

  • 100 g volkoren pasta
  • 300 g pompoen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 g peterselie, vers, gesneden
  • 40 g Parmezaan, geraspt
  • 40 g mozzarella
  • 1/2 groente-bouillonblokje
  • 30 g pompoenpitten
  • 100 g ham, blokjes
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de ui fijn en pel de knoflook. Schil de pompoen en snijd in brunoise (blokjes).  Kook de penne volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de ui en de knoflook. Stoof de pompoenblokjes wat aan. Voeg warm water toe tot de pompoen net onder staat. Voeg de groentebouillon toe. Laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is. Giet het overige water af (indien teveel) en mix fijn tot een dikke saus. Kruid met de pompoenkruidenmix en peper en zout. Meng de pompoensaus, de macaroni en de Parmezaan door elkaar. Doe dit alles in een ovenschotel. Strooi er de mozzarella over, de pompoenpitten en de ham. Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de pompoenmacaroni met peterselie.

Wat je altijd al wilde weten over pompoen

Wat is het verschil tussen grote en kleine pompoenen?

Kleine pompoenrassen, bevatten minder water en meer voedingsstoffen (suikers, vitaminen en mineralen). Daardoor hebben ze al meer smaak. Verder zijn ze makkelijker te bewaren en te verwerken.

Hoe kun je weten of een pompoen eetbaar is?

Lang niet alle pompoenen zijn eetbaar. Je kunt een onbekende pompoen als volgt testen:

  • Snijd hem open. Als er geen vruchtvlees in zit, heb je zeker te maken met een sierkalebas.
  • Kook een stukje vruchtvlees. Is het bitter, dan heb je weer een sierkalebas of een kruising tussen sierkalebas en pompoen. Als het lekker smaakt, dan heb je een eetbare pompoen.

Hoe kun je weten of een pompoen rijp is?

Wacht lang genoeg! De meeste pompoenrassen zijn pas goed rijp vanaf eind september. Vroeger geoogste vruchten hebben nog niet hun volle smaak ontwikkeld.
Eén manier om rijpe pompoenen te herkennen: hun steel is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Courgettes oogsten we natuurlijk onrijp, de hele zomer en nazomer door.

Meer recept inspiratie nodig? Dan is de inspiratieplanner ‘WAT SCHAFT DE POT‘ iets voor jou.

Fan van pompoen? Dan is de pompoensoep met appel en curry iets die je zeker ook zal smaken.

Inspiratie nodig?

Zin om deel te nemen?

Meer inspiratie?