We kennen allemaal wel de klassieke quiche lorraine met prei en spek. Hieronder kan je een voedzamere versie vinden, zonder te moeten inboeten in smaak. Test jij het eens uit? Wedden dat je het verschil niet zal smaken.
Ingrediënten
Voor: 1 taartvorm, 30 cm
- 3 wraps
- 3 stengels prei, witte deel
- 1 el olijfolie
- 200 g baconblokjes
- 100 g ricotta
- 100 ml melk
- 2 – 3 eieren
- 100 g mozzarella, geraspt
- nootmuskaat
- peper en zout
- kruiden naar keuze: peterselie, tijm, oregano, …
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de prei in fijne ringen. Stoof deze aan in 1 el olijfolie. Meng de ricotta met de melk, de eieren en de helft van de kaas. Breng op smaak met de kruiden. Snijd 2 wraps in 2. Leg eerst 1 volledige wrap in de taartvorm en leg dan de helften over de randen. Verdeel de gestoofde prei over de wraps. Leg er de baconblokjes op en overgiet met het eimengsel. Strooi de overige kaas over de quiche. Bak de quiche 25 – 30 minuten goudbruin.
Inspiratie/extra tips:
Onderstaande aanpassingen kan je voor iedere quiche gebruiken:
Vervang … door 👉 …
💡spekblokjes 👉 bacon of hamblokjes
💡room 👉 ricotta en melk
💡boter 👉 olijfolie
💡Gruyère kaas 👉 mozzarella, geraspt
💡1 vel bladerdeeg 👉 3 wraps
💡peper, zout & nootmuskaat.
Wil je weten of de quiche gaar is? Prik er even in met een vork. Blijft er niets meer hangen en ziet de quiche er goed gebakken uit dan kan je deze uit de oven halen.
Meestal verdeel ik de quiche in stukken en gaan de overige delen de diepvries in voor een later moment die week of de week erop.
Meer van deze tips ontvangen? De inspiratieplanner ‘wat schaft de pot’ staat er vol van.
Meer recept inspiratie nodig? Misschien zijn de kookworkshops wel iets voor jou!
Grote fan van eenpansgerechten, dan is volgend recept ook iets voor jou. Eenpansgerecht: pasta met groene groenten.